Usein kysyttyjä kysymyksiä

Koska emme ole sosiaalisessa mediassa, vastaamme samoihin kysymyksiin yhä uudestaan. Tilanteen helpottamiseksi päätimme koota vastauksia vähitellen tänne kaikkien nähtäville. Hassua tässä on lähinnä se, että käynnissä on leipomon 10. toimintavuosi ja vasta nyt tajuamme ryhtyä tähän. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan!

Materiaalin poimimiseen voi mennä tovi. Saa myös esittää lisää kysymyksiä, joihin toivotte vastauksia. Toistaiseksi kysymyksiä ja vastauksia ei ole luokiteltu mitenkään eli niiden järjestys voi myöhemmin vaihtua. Tämä tiedoksi myöhempiä vierailujanne varten.

Mistä tuotteitanne saa ostaa?

Jälleenmyyjät löytyvät nettisivuiltamme listattuna sivulta jälleenmyyjät ja lisäksi tuotteita voi tilata leipomolta suoraan kotiin kaikkialle Suomeen. Ohjeet tilaamiseen löytyvät myös jälleenmyyjät alasivun kautta pöytäkoneella selattaessa sivuja ja valikosta jälleenmyyjien jälkeen mobiiliversiossa.

Leipomon oma myymälä palvelee leipomon yhteydessä leivontapäivinä ti-pe sekä lauantaisin. Arkipyhisin leipomo ja myymälä ovat kiinni.

Käytetäänkö tuotteissa ruista?

Ei käytetä. Ruisleivän makua erehdyttävästi muistuttava maku on peräisin maitohappokäymisestä eli perinteisestä hapanjuurileivonnasta. Se on siis tapa, jolla sekä Eilamarin hapanleivät, Eilamarin hapankorput että kunnon hapan ruisleipä valmistetaan.

Mitkä tuotteet sopivat vegaaneille?

Eilamari-tuotteet sopivat pääsääntöisesti kaikki vegaaneille. Ainoastaan hunajalla makeutetut tuotteet, kuten sesonkileipä Päivänpaiste eivät sovellu tiukkaan vegaanilinjaan.
Tuotteidenne pakkauksissa oleva valmistusainelista on kovin lyhyt.

Mitä muuta tuotteet sisältävät?

Eilamari-tuotteet valmistetaan pelkistetyistä gluteenittomista myllytuotteista ja kaikki mitä leivänvalmistukseen on käytetty on myös merkitty valmistusaineeksi. Lisäaineettomuus on meille itsestäänselvää ja luemme samaan kategoriaan myös sakeuttamisaineet.

Miksi en löydä Leipomo Eilamarin sosiaalisen median kanavia?

Kanavia ei löydy, koska olemme jo alkuvaiheessa päättäneet, että keskitymme leipomiseen. Mikäli löydätte meistä tietoa somesta, se on peräisin pääosin asiakkailtamme ja uskollisilta leipiemme ystäviltä. Kasvavan vaikuttajamedian aikana linjamme voi tuntua hämmentävältä, mutta haluamme edelleen pitää siitä kiinni.

Jos joku siis ilmaisee pitävänsä tuotteistamme, hän tekee sen ilman korvausta tai pyyntöä. Iloksemme olemme huomanneet, että tuotteemme maistuvat ja herättävät välillä suuurtakin ihastusta. Tuotteistamme saa toki kertoa kavereille niin somessa kuin todellisessa elämässäkin.

Vaikka sosiaalisessa mediassa emme viihdykkään, vastaamme mielellämme kysymyksiin ja meille voi ja saa soittaa ilman lisäkustannuksia arkisin klo 10 jälkeen. Jos numero ei vastaa tai on varattu, kannattaa soittaa myöhemmin uudestaan. Meitä voi lähestyä myös sähköpostilla, tekstiviesteillä tai Whatsappin kautta. Kiireellisissä asioissa kannattaa aina soittaa.

Mihin aikaan teille voi soittaa?

Vastaamme puheluihin arkisin klo 10 alkaen ja illallakin saa soittaa, vaikka se ei ole perinteistä yhteydenottoaikaa leipomoihin. Aamulla ennen kello kymmentä numero on puheluiden vastaanottajan yksityisyyden suojaamiseksi äänetön, eikä tulevia puheluita välttämättä havaita.

Ystäväni haluaisi lisätä kimppatilaukseen vielä yhden kilon leipää. Milloin minun kannattaa ottaa yhteyttä?

Yhteyttä kannattaa ottaa päiväsaikaan heti, ja jos muutos koskee saman päivän tai seuraavan tilausta, ennemmin soittamalla kuin viestillä.

Leipureiden työpäivä alkaa viimeistään klo 6 ja he työskentelevät illalla laadittujen leivontalistojen kanssa. Mahdolliset lisäykset tehdään käytännössä vasta klo 10 jälkeen, mikäli ne ovat mahdollisia. Muutostarve tilaukseen kannattaa siis ilmoittaa ennemmin myöhään illalla kuin vasta varhain aamulla.

Mitä on psyllium?

Psyllium on kasvikuitu, jota saadaan Intiassa viljeltävän jänönratamon siemenistä. Jauheena psyllium muodostaa nesteen kanssa samettisen hyytelön eli sitoo itseensä vettä ja tuo näin taikinaan mehevyyttä ja helpottaa leipomista.

 

Sisältävätkö Eilamari-tuotteet hiivaa?

Eilamari-tuotteissa juurella leivottavissa eli hapanleivissä ja hapankorpuissa ei käytetä leivinhiivaa. Leivomme kuitenkin myös hiivaleipiä, joista suosituin on kotikylämme mukaan nimetty rouheinen hiivaleipä Yläneläinen. Ja vielä täsmennettynä Yläneläisistäkin suositumpi on leipänen tai sämpylä, miten sitä sitten halutaankin nimittää. Myös pullassa ja munkissa on hiivaa.

Mitkä Eilamari-tuotteet ovat sokerittomia?

Perusajatuksemme on, että sokeri ei kuulu ruokaleipään. Tämän vuoksi kaikki hapanleivät ja hapankorput ovat sokerittomia ja muutenkin makeuttamattomia. Myöskään hiivaleipiin sokeri ei lähtökohtaisesti kuulu.

Leivomme kuitenkin muutamaa tuotetta, joissa on siirappia tai hunajaa mausteena. Siirappia on tällä hetkellä valikoimassa saatavailla olevissa tuotteissa. Isoäidin limpussa ja leipäsissä, Joululimpussa ja Joululeipäsissä sekä erikoistilaustuotteista Pappan leipäsissä. Hunajaa puolestaan on Päivänpaisteessa, Aurinkoisessa, Vaarin vakkaleipäsissä ja Ruskalastuissa. Myös pullissa ja kekseissä on luonnollisestikin sokeria.

Mitä makeutusaineita tuotteissa käytetään?

Mahdollisia makeutusaineita Eilamari-tuotteissa ovat juurikassokeri, luomuruokosokeri, siirappi (juurikkaasta) ja (luomu)hunaja. Pyrimme siihen, että leipätuotteissa ei ole sokeria tai muista makeutusaineita ja siksi suurin osa tuotteistamme on täysin makeuttamattomia. Valikoimassa on kuitenkin myös tuotteita, joiden luonteeseen kuuluu makeus. Tästä on esimerkkinä Joululimppu. Makeiden leipätuotteiden osuus myynnistämme on prosentin luokkaa.

Silloin kun tuotteessa on jotain makeutusainetta, käytämme joko kotimaista juurikassokeria, joka on meille myös varsinaista lähiruokaa, sillä suuri osa Suomen sokerista viljellään ja prosessoidaan täällä Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajamailla. Toinen vaihtoehto, jota on esimerkiksi Marin murokekseissä ja Munkkijauhosetissämme on luomuruokosokeri. Muutamissa ruokaleivissä ja Unelman piparkakuissa käytetään siirappia ja mm. Päivänpaisteessa hunajaa, joka on samalla ainoa raaka-aineemme, joka ei sovi tiukimmille vegaaneille.

Eilamari-tuotteissa ei koskaan ole tärkkelyksestä valmistettuja siirappeja tai muita keinotekoisia makeutusaineita. Menemme siis myös makeuttamisen suhteen perinteisellä ja pelkistetyllä linjalla.

Voinko tilata tuotteita ihan vain itselleni suoraan kotiin?

Kyllä voit. Tuotteitamme on myynnissä useilla jälleenmyyjillä eri puolilla Suomea ja tietysti niitä voi myös noutaa pikkuruisesta myymälästämme leipomon yhteydessä. Toinen vaihtoehto, tai kolmas, miten vain, on niin sanottu kimppatilaus. Kimppatilauksen voi tehdä joko yksin tai yhdessä ystävien kanssa. Kannattavampaa tilaaminen on kun tilausmäärä on vähän reilumpi, jolloin toimituksesta ei mene erikseen maksua. Tämän vuoksi kutsumme sitä kimppatilaukseksi. Reilumman erän lähettäminen on myös ekoteko, jolla säästetään pakkaus- ja kuljetuskustannuksia eli sitä ei ihan välttämätöntä ajelua.

Olen löytänyt leipomolle erilaisia aukioloaikoja. Mikä niistä pitää paikkansa?

Tavallaan kaikki. Meitä saa tavoitella aina kun olette liikkumassa suunnallamme tai haluatte tilata tuotteita. Myynnin numero vastaa kaikkina arkipäivinä klo 10 eteenpäin. Tuoretta leipää on saatavana ti-pe ja la on myös varsinainen työpäivä leipomolla. Maanantaisin olemme myös töissä, mutta silloin ei pääsääntöisesti leivota leipää vaan tehdään valmistelutöitä.

Me suomalaiset olemme hyvin kilttejä. Kun ilmoitimme googlen palveluun, että emme ole avoinna maanantaisin, koska silloin ei leivota, ihmiset eivät uskaltaneet myöskään soittaa meille. Siksi vaihdoimme tiedoksi, että olemme avoinna, vaikka tuoretuotteita ei olekaan saatavana. Tämä googlen palvelu sekoittuu usein yrityksen nettisivuihin ja kyseiseen palveluun voi tällä hetkellä ilmoittaa vain yhden aukioloajan yritystä kohti.

Palvelemme myös arkisin aukioloaikojemme ulkopuolella. Yleensä se ei edes tuo mitään lisävaivaa meille, sillä joku on usein paikalla muutenkin. Ilmoitetut aukioloajat ovat kuitenkin minimi, jolloin vähintään joku on tiloissamme ja avaa oven kolkuttavalle.

Muun muassa alla oleviin kysymyksiin on tulossa vastaukset lähipäivinä:

Miksi Eilamari-tuotteissa ei ole gluteenittomuudesta kertovaa tähkälogoa?

Voinko tilata tuotteita ihan vain itselleni suoraan kotiin?

Miksi leivässä on niin lyhyt päiväys, vaikka se säilyy kokemukseni mukaan paljon pidempään?